Opaali mariskooli


Mariskoolien värejä on paljon ei virallisella listalla.

Näin myös opaaliväreissä.

Opaaliväri on vaikea tehdä tasaiseksi ja lisäksi se on myös myrkyllistä, joten näitä ei enää tehdä. Opaali mariskoolia ei suositella elintarvikekäytössä.

Ainoastaan valkoinen ja musta ovat virallisia opaali värejä. Yleisin ei virallinen väri on keltainen.

Valkoinen opaali mariskooli on ollut tuotannossa 1985 ja musta on ollut tuotannossa 1985 ja 2007 – 2013 välisenä aikana.

Harvemmin olen nähnyt muita värejä, mutta seuraavat värit olen nähnyt.

Vaaleansininen, sähkönsininen, harmaa, vihreä, punainen ja oranssin.

Opaali oranssista olen nähnyt kahta eri sävyä. Yhdessä keskustelussa keräilijä kertoi, että on tehty koesarja oranssista opaalista, jonka nimi oli virallisesti Persikka.

Näistä todella erikoisemmista väreistä on Facebook kirpputorisivustolla, jotka ovat erikoistuneet näihin myyty jopa huomattavilla summilla. Joillekin tälläinen summa on kuukauden nettopalkka.

On toki muissakin väreissä huomattavia sävyeroja.

Yksi syy miksi nämä eivät ole tulleet isompaan tuotantoon on se, että näiden värit ovat erittäin työläitä saada tasaisesti ja sitä kautta kauniiksi.

En tietenkään ole kaikkia pystynyt ostamaan, mutta kuvissa on mukava ihailla näitä. Tässä on kuvia niistä opaali mariskooleista, kaikkiin näihin kuviin on kysytty lupa, kuvien tekijänoikeuksien omistajalta. Osa kuvista on omiani.

Ole ystävällinen ja älä käytä näitä kuvia omissa ilmoituksissa ilman lupaa. Teen aina viranomaisille ilmoituksen, kuvien väärinkäytöstä.

Opaali_musta Opaali_valkoinen
Opaali musta Opaali valkoinen

Opaali_keltainen

Opaali_keltainen1
Opaali keltainen Värivaihtelua
Opaali_valkoinen_harmaat
Opaali valkoinen ja harmaat

Nyt täytyy tosin muistuttaa, että koska mariskooli ei ole tuotesuojattu tuote, on opaalistakin tehty ulkolaisia versioita. Yksi tälläinen malli on ainakin Italiassa.

Lisäys 10.10.2017

Tässä on opaalilasin määritelmä http://www.seloy.fi/lasisanasto

4 thoughts on “Opaali mariskooli

 1. Mä ostin tämän -80 luvun lopussa antiikkiliikeestä sanoin sen olevan vanha. Keltainen missä on vähän oranssia. Kuinka vanha ja minkä hintanen. Tässä ei voi vissiin laittaa kuvia. Mutta samanlainen kun teidän kuvassa ja keltainen eri sävyjä vähän oranssia

 2. Opaali keltanien on ollut koe tuotannossa 1980 luvulla.

  Sen hinta vaihtelle todella paljon, mutta täysin ehjä ja vielä silkkitarra pohjassa, niin ei sitä paljon alle 150 euron ole saanut. Yli 100 euroa siitä on saanut maksaa, aina hintaan vaikuttaa kunto.

  Huomioithan, että opaali lasia pidetään nykyään myrkyllisenä, joten en suosittele sitä jälkiruokakulhoksi tai sokerikoksi.

 3. Hei,

  sain opaalin keltaisen Mariskoolin syntymäpäivälahjaksi 1977 – eli tuotannossa on ollut jo silloin.

 4. Hei

  Kiitos kommenttista ja tiedon murusesta sinulle Pia.

  Sormusosa on nykyaikaisen mallinen, joten tästä olen päätellyt, että sopisi olemaan 1980 -lukua.

  Olen keskustellut usein Nuutajärven ja Iittalan kanssa, heillä ei ole tarkkoja tietoja kaikista väreistä ja mitä on tehty ja mitä ei.

  Perusteena on käytetty sitä, että ei ole olemassa arkostotietoa, nämä tiedot on voineet tuhoutua esim. tehdaspalojen vuoksi ja aikaisemmin ei ole kiinnitetty huomiota tälläiseen asiaan yritysmaailmassa.

  Julkisella sektorilla on arkistointivelvollisuus ollut kauan, mutta yrityksillä ei ole kaikkien osalta lakisääteistä velvollisuutta arkistoida asioita vuosikymmeniä.

Vastaa