Mariskooli ja niiden historia


Mariskooli on ihana ja tässä on muutama kuvattu.

Pitkään olen seurannut erilaisista paikoista keskustelua ja kuvia.

Näissä on paljon yhteistä kivituikkujen kanssa, joita minulla on iso kokoelma ja tietoa, joten niiden avulla olen päässyt aikoinani tutuksi ja uskalsin, lähteä keräämään näitäkin. Aina uusi tieto on tervetullutta, sitä ei ole koskaan liikaa.

Lisäksi Iittala on julkaissut listaa niiden väreistä ja tuotantovuodesta, sieltä on hyvä katsoa ja miettiä mikä on mahdollista ja mikä ei. Paljon puuttuu tästä Iittalan julkaisemasta listasta. Ja joidenkin värien kohdalla täytyy tietää mikä on ero tai milloin on ollut tuotannossa.

Teksti Marimekko on tullut vuosina 2003 – 2004. Sitä ennen on ollut silkkitarra 1980 – 2004 välisenä aikana, sitä ennen on ollut paperista tarra jossa lukee Marimekko.

Mariskoolin malli ei ole tuotesuojattu, mutta nimisuojattu on, eli nimeä saa käyttää vain Iittalan / Marimekon Mariskoolista.
Esi-isänä pidettyjä lasikulhoja on ollut olemassa ja muitakin versioita ja itse se on tullut Marimekollekin kopioituna. Alkuperäistä pidetään Saksassa tehtynä.

I – Tarran on suunnitellut Timo Sarpaneva 1956 ja ensimmäisen kerran sitä on käytetty vain i kokoelmassansa, Nämä astiat saivat suuren suosion. Myöhemmin nämä tarrat tulivat käyttöön muihin astioihin ja esineisiin (Lähde: Suomalaisen lasin juhlaa, Iittala 125, sivu 41).

Iittalan omien tarrojen merkitys on seuraava:

1958-1974 oli käytössä kolmio-muotoinen merkki, jossa valkoisella teksti Made in Finland.

1974-1991 merkki oli vaakasuoran suorakaiteen muotoinen, edelleen siinä oli mukana teksti Made in Finland.

1991-2001 Merkki oli nykyisen muotoinen, tekstinä valkoisella iittala Finland.

2001 asti on käytössä ollut nykyinen merkki mustalla Iittala-tekstillä.

Nuutajärven ”kala-merkkiä” on käytetty vuosina 1953-1994. Se on Kaj Franckin suunnittelema. 1970- ja 1980-luvulla sitä käytettiin vuorotellen Arabian ”kruunu”-tavaramerkin kanssa.

Lähde: http://kysymuseolta.fi/designmuseo/#!id=642

Arabia (official) Kruunu tarralla olevia Mariskoolia olisi tehty jonkun tiedon mukaan 1970 – 1977 vuosina ja ei ole kamalan yleinen. (Tämän tiedon olen ottanut harrastelijoiden keskustelusivustolta ja en ole pystynyt varmistamaan tietoa.).

Virallinen tieto ei tunnista tätä tai vahvista tätä tietoa (olen kysynyt heiltä sähköpostilla kyseistä tietoa Arabian kruunu tarran käytöstä ja sen ajankohdasta).

Pienet ovat tulleet tuotantoon 2008 ja näissä kaikissa täytyy lukea MARIMEKKO jotta on aito. Lisäksi pieniä on huomattavasti vähemmän virallisesti tehty väreinä. Nyt vuoden 2015 lopussa lopetetaan pienten Mariskoolien tuotanto.

8.10.2014 olen kysynyt näin Iittalan verkkosivujen kautta, kun keskustelimme eräällä sivustolla, voiko Mariskooli nimeä käyttää kuka tahansa ja miten tahansa, kun myy Mariskoolin tyylisiä maljoja.

Kysymys:

Olen löytänyt erilaisia ilmoituksia Mariskooleista ja haluaisin tiedustella onko Iittalalla tai Marimekolla tuotesuojaa tai tavaramerkkiä Mariskooliin. Voinko myydä hyvin paljon samanlaisen tuotteen Mariskoolina, mutta en Iittalan tekemänä?

Vastaus:

Mariskooli on rekisteröity Marimekon ja meidän käyttöömme tuotenimenä, eli sitä voi käyttää ainoastaan aidoista Mariskooleista.

Muiden valmistamista, Mariskoolin näköisistä tuotteista voi käyttää esim. nimitystä lasimalja.

Tässä on Iittalan lasimuseosta kuvattu kuva. Tämä kuva on myös kirjassa Suomalaisen lasin juhlaa, Iittala 125. Näitä on pidetty mariskoolin esikuvana. Kuva on otettu Iittalasta Desinglasimuseon seinältä.

Mariskoolien_esi_isät
Kuvassa on ison ja pienen mariskoolin esikuvat.

Linkkejä:

http://antiikkidesign.fi/uutiset/uusi-numero-4-slash-2017

http://antiikkidesign.fi/blogit/mariskooli-suomalaisuuden-ikoni

6 thoughts on “Mariskooli ja niiden historia

 1. Hei!

  Minulla on ihan samannäköinen leivostarjotin kuin tuo yläkuvassa oleva. Olen saanut sen jokus perinnöksi. Mistä voi tunnistaa onko se aito vai joku ihan muu? Vai onko edes mahdollista että tuo minun voisi olla tuollainen alkuperäinen?

 2. Hei

  En osaa sanoa, mistä sen voisi tunnistaa varmaksi. Näitä on tehty eri värisenäkin, sen tiedän ja on hyvin paljon mariskoolin näköinen. Yksi vaihtoehto on, että laitat hyvät kuvat Desingmuseolle, he ehkä osaavat tunnistaa sen. Tässä on http://kysymuseolta.fi/ linkki avautuu samaan ikkunaan.

 3. Hei,

  ja kiitos vastauksestasi koskien sininen/lila väriä lasissa (en löytänyt keskustelua enää täältä)

  Kysymykseni koskee vanhaa Mariskoolia, jonka joskus löysin jostakin kirpparilta ajat sitten.

  Skooli on väriltään haalean vaaleanpunainen, muistuttaa lohenpunaista, mutta vaaleampi. Pojassa ei ole stanssia, joten itse päättelin lukemani perusteella, että tämä olisi vanha pinkki. Jalassa on kuitenkin Iittalan tarra valkoisella tekstillä?? Näin ollen käsittääkseni ajat pinkin (2003-2004) ja tarran (1991-2001) yhteydessä ei toimi…

  Onkohan tarra laitettu jälkikäteen? Muuten siinä ei mitään, mutta nyt ajattelin (ehkä…) laittaa Mariskoolin kiertoon/myyntiin, ja mietin, pitäisikö ottaa tarra pois, etten ainakaan minä huijaa ketään..

  Minulla on myös ruskea vanha Mariskooli, jossa on Nuutajärven tarra, mutta se ei kai ole kummallista?

  yst.terv. Mari S.

 4. Hei

  Kyseinen mariskoooli on mitä todennäköisesti pinkki 2003 – 2004. Jälkeenpäin laitettuja I tarroja näkee todella paljon. Jos kyseinen I tarra on hyvin kiinni ja ei repsota älä poista sitä, myyt sen sellaisenaan, laitat vaan tekstiin, että olet sen tälläisenä saanut käsiisi. Eihän tämä ole matta pintainen? Matta pinkkiin kuuluu tuo I tarra joka on 1991 -2001 välisenä aikana ollut käytössä.

  Ruskeaa mariskoolia on tehty myös siten, että siinä on nuutajärven kala logo tarra, joten älä poista sitä. Se kuuluu ihan asiaan, vaikka se olisiki kulunut.

  Myönnän, olen tehnyt aikoinani esittelyn, jossa oli kaikki värit kivi tuikuissa omana linkkinä. Kerroin, kuinka värit eroittaa toisistaan.

  Sain muutamalta suoraan v****** siitä, niin päätin poistaa värien tunnistamiseen auttavat tekstit pois.

  En yleensä ole herkkänahkainen, mutta ei ihan kaikkea ole pakko sietää.

 5. Hei taas,

  ja kiitos vastauksestasi 🙂

  Ei ole matta pinkki, vaan ihan ”normi” kirkas, paitsi että se on hiukan jotenkin sameampi kuin uudet, en tiedä kuuluko olla vai onko vaan joku valmistusvirhe tms.?

  Tuossa se patsastelee hyllyllä yhä… Onko näistä aina näin vaikea luopua!? 😀

  Aina kun otan sen käteen ja ajattelen, että nyt laitan myyntiin, niin katselen taas, että on se vaan niiiin kaunis! Ja siellä se taas hymyilee, hyllyllä.

  Asiasta Kiviin. Olen yrittänyt metsästää taivaansinistä ja ostanut varmaan kuusi normisinistä 😮 Tosi vaikea tunnistaa, kun ei ole itsellä sitä ensimmäistäkään, mihin verrata.
  Harmi, että jotkut ihmiset ovat niin ”pieniä”, että todennäköisesti omien ongelmiensa takia ovat ilkeitä toisille 🙁

  Kiitos sinulle TOSI paljoin näistä sivuista! Olen saanut paljon apuja Mariskoolien ja Kivien, tarrojen ja muun osalta.

  Ai niin, pikku Marskojahan ei ole sammaleenvihreänä? Siis virallisesti? Ostin yhden metsänvihreän, mutta kun myöhemmin ostin toisenkin, huomasin tämän ensimmäisen olevankin sammalensävyinen.
  Se oli kyllä ihan kiva yllätys 🙂

  yt Mari

 6. Hei

  Kiitos palautteesta ja mukava kuulla, että blogini on auttanut sinua.

  Mariskooli voi olla myös valmistusvirheinen, mutta pääsääntöisesti lasi on kirkasta. Toinen vaihtoehto on, että mariskolia on käytetty. Usein näissä on kukka-asetelmia sienessä, jonka kosteus jättää jälkiä mariskooliin. Varsinkin, jos kosteutta on kauan.

  Itse olen ostanut taivaansinisen tuikun vaakatarrallisena. Ei liiku paljoa, mutta tällä hetkellä hinta ei ole kaikkein kallein. Eli hinnat on tuleet alas, onneksi.

  Metsänvihreä ja sammaleenvihreä menevät todella helposti sekaisin, koska väreissä on niin pieni sävyero.

  Terv. E.T

Vastaa