Internetissä myyjänä


Moni miettii miten voi ostaa turvallisesti, voi asian kääntää myös toiste päin.

Miten myyn tuotteen internetissä siten, että ei tule hankaluuksia.

Yksi asia on selvä, säilytä kaikki viestit, kuvat ja dokumentit, kunnes kaupat on tehty ja kumpikin kauppakumppani on ilmaissut tyytyväisyytensä kauppaan.

Aloita esimerkiksi myyjän urasi siten, että otat pankista tilin, johon saamasi myymäsi tuotteiden maksut suoritetaan. Lisäksi luo sähköpostiosoite internettiin jollekin sähköpostipalvelimelle (näitä on gmail.com, hotmail.com, suomi24.fi tai luukku.com).

Voit käyttää pankki- ja sähköpostiliä myös, kun ostat tuotteita internetistä.

Pankkitiliä siten, että siirrät verkkopankista aina rahaa, kyseiselle tilille ja maksa omat ostokset sitten.

Näin mahdolliselle epärehelliselle ostajalle ei päädy sinun käyttötilin tilitiedot.

Sähköpostitilin voit sulkea, jos jostain syystä joudut häirinnän kohteeksi. Sinun ei tarvitse vaihtaa kaikkialle sähköpostiosoitetta, jos joudut sulkemaan. Yleensä sähköposti lakkaa toimimasta 3 – 6 kk kuluttua siitä, kun sinne on viimeksi kirjauduttu.

Samalla voit seurata helpommin, kuka ostaja on maksanut myymäsi tuotteen. Säilytä myös rahoja jonkin aikaa tilillä sillä, jos päädytte purkamaan kaupat, voit palauttaa ostajalle hänen maksaman summan takaisin.

Voit käydä pankissa ja laittaa tilinkäyttäjäksi vain sinä ja verkkopankkimaksut.

Näin tiliä ei voi käyttää kukaan muu ja tilitä ei voi maksaa laskuja muuten, kun verkkopankista (tämä on mahdollista tehdä, voi vaatia konttorissä käynnin).

Pankkien maksupalvelua. Pankkien maksupalvelu, jossa allekirjoitat laskun ja laitat tilinumeron siihen. Kuori pankin seinässä olevaan tai postin toimitettavaksi (tätä kuulemma käytetään paljon vieläkin ja huijarit ovat keksineet tämänkin huijausmuodon).

Kun myyt tuotetta internetissä toimi seuraavasti:

* Ota hyvät kuvat myytävästä tuotteesta, kuvaa tuotteen viat, jos näitä on.

* Laitan kuvaan copyrights (©) merkki ja sitten oma nimesi tai nimimerkki mitä käytät osto- ja myyntipalstalla (tori, huuto.net tai keltainenpörssi). © tulee siten, että pidät alt näppäimen alhaalla ja numeronäppäimistostä 184. Tämän merkin voit lisätä kuvankäsittelyllä kuvaasi.

* Toivo aina tuotteesta noutoa (voit myydä tuotteen myös vain noutona).

Tuotteen noudossa ostaja voi tarkistaa tuotteen kunnon ennen maksua ja myyjänä vaadi silloin käteismaksua.

Nouto voi tapahtua, vaikka paikallisen ostosmarketin parkkipaikalla.

Sinun ei tarvitse välttämättä suostua siihen, että myymäsi tuote noudetaan kotiovelta, mikäli ei ole niin iso tuote.

Kun sovit noutoa, kerro ostajalle, että hänen täytyy olla varanut tasaraha käteismaksuun. Sinulla ei tarvitse olla vaihtorahaa.

Mikäli ostaja noutaa tuotteen ja sanoo maksavansa tilille, älä luota siihen.

Tuotteen ostaja voi tehdä tilisiirron tilillesi sinun nähden, mutta maksupäivä voi olla esimerkiksi seuraava päivä ja silloin tämän maksutapahtuman voi perua vielä verkkopankissa.

Mikäli ostaja tulee noutamaan tuotteen kotoasi, älä missään nimessä päästä häntä sisälle, sillä ostaja on aika usein täysin tuntematon ja sinä et voi tietää ostajan tarkoitusperiä.

Jos maksu luvataan suorittaa verkkopankin kautta odota, että maksu näkyy tililläsi ennen, kun luovutat tuotteen ostajalle. Kuitteja on helppo muokata kuvankäsittelyllä.

* Mikäli tuote myydään siten, että lähetät, vaadi ostajaa maksamaan tuote tilillesi.

Samalla sovi siitä, kuka maksaa toimituskulut, jotka syntyy siitä, että tuote saadaa toimitettua ostajalle. Mikäli ostaja haluaa toimituksen, mieti asiaa sillä, jos tuotteen ostaja ei nouda, tulee sinun maksaa toimituskulut, kun tuote tulee takaisin tuotteen myyjälle.

* Tuotteen toimitus postin kautta, lähetä myyty tuote ostajalle, kun rahat näkyy tilillä kokonaan tai siten kuinka olette sopineet. Kuvaa pakkaus ja se kuinka olet pakanut tuotteen. Näin pystyt todistamaan, että tuote on ollut pakattuna asianmukaisesti.


ÄLÄ KOSKAAN LAITA TUOTETTA MATKAAN, ENNEN KUN OLET SAANUT MYYMÄSI TUOTTEESTA MAKSUN TILILLESI, JOS TOIMITAT TUOTTEEN MUUTA KAUTTA, KUN NOUTONA JA KAUPPASUMMA MAKSETAAN MUUTEN, KUN KÄTEISELLÄ.

* Laita tuote matkaan aina, jos mahdollista siten, että saat siitä seurantakoodin. Tälläisiä palveluja on postilla, matkahuollolla ja huuto.net:illä on huutopaketti. Vuoden 2015 alkupuolella posti on luopunut maksikirjeen nimellä olevasta paketista. Tilalle on varmaan tullut uusi vastaava tuote.

Pyri kirjoittamaan osoite mahdollisimman selvästi ja huolella. Laita aina paketiin tai kirjeeseen lähettäjän osoite.

Kun olet vienyt paketin toimitettavaksi tulee tämä seurantakoodi ja laita se ostajalle esim. sähköpostissa tai tekstiviestinä.

* Jos myytävä tuote on ollut sellaisella palstalla, missä voi antaa palautetta, anna sitä ostajalle. Palautteesi voi olla hyvää, ei mitenkään ongelmallista tai negatiivista.

Kun tuotteen ostaja laittaakin tulenkatkuista tai ongelmista viestiä

* Lue viesti tarkkaan ja rauhassa. Älä vastaa vietiin ennen, kun olet rauhoittunut. Älä provosoidu.

Mieti mikä voi olla vikana. Joskus tuotteen myyjänä olet voinut tehdä virheen, pyri korjaamaan virheesi ja pahoittele asiaa, mutta älä tee hätäisiä ratkaisuja.

Joskus tuotteen ostajat yrittävät saada myyjältä alennusta tällä tavalla.

Jos tuotteen ostajan viestit ovat todella aiheettomia, vastaa asiallisesti ja muutamaan viestiin, ei sinun tarvitse, vastata kaikkiin viesteihin, jos viestejä tulee paljon.

Mikäli viestien sävy alkaa olla uhkaavia tai niitä tulee paljon ja ovat häiritseviä, kysy tarvittaessa viranomaiselta neuvoa ja tee tarvittaessa rikosilmoitus.

Kun tuotteen ostaja haluaa perua kaupat, voit sen tehdä, jos haluat, mutta yksityinen myyjä ja ostaja ovat kuluttajasuojalain ulkopuolella. Eli heitä ei sido kuluttajasuojalaki.

Kuluttajansuojalaki (Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038)

Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 LUKU
Yleiset säännökset
1 §

Tämä laki koskee kulutushyödykkeiden tarjontaa, myyntiä ja muuta markkinointia elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Lakia sovelletaan myös, kun elinkeinonharjoittaja välittää hyödykkeitä kuluttajille.

Tämä laki ei koske lakisääteisiä vakuutuksia eikä työntekijän ryhmähenkivakuutusta tai sitä vastaavaa kunnallisen eläkelaitoksen myöntämää etuutta.
2 §

Mitä tässä laissa säädetään kaupasta on sovellettava myös vaihtoon.
2 a § (21.1.2005/29)

Tämän lain 3, 4 ja 6 a luvun säännökset sekä 6 luvun säännökset kotimyynnistä koskevat soveltuvin osin takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta annetussa laissa (361/1999) tarkoitettujen yksityistakaajien ja yksityisten pantinantajien sitoumuksia luotonantajille.
3 § (5.1.1994/16)

Kulutushyödykkeellä tarkoitetaan tässä laissa tavaroita, palveluksia sekä muita hyödykkeitä ja etuuksia, joita tarjotaan luonnollisille henkilöille tai joita tällaiset henkilöt olennaisessa määrässä hankkivat yksityistä talouttaan varten.
4 § (5.1.1994/16)

Kuluttajana pidetään tässä laissa luonnollista henkilöä, joka hankkii kulutushyödykkeen pääasiassa muuhun tarkoitukseen kuin harjoittamaansa elinkeinotoimintaa varten.
5 § (5.1.1994/16)

Elinkeinonharjoittajalla tarkoitetaan tässä laissa luonnollista henkilöä taikka yksityistä tai julkista oikeushenkilöä, joka tuloa tai muuta taloudellista hyötyä saadakseen ammattimaisesti pitää kaupan, myy tai muutoin tarjoaa kulutushyödykkeitä vastiketta vastaan hankittaviksi.