Esimerkki tapaus internetissä tehtyihin olemattomien tavaroiden myynnistä


Tuomioon johtaneen rikoksen tekijä on tehnyt vuonna 2013 internetissä. Tekijä laittoi myyntiin tavaraa jota hänellä ei ollut. Olematonta tavaraa oli myynnissä internetissä olevalla osto- ja myyntipalstalla (näitä palstoja on esim. Tori.fi, huuto.net ja keltainenporssi.fi) ja petoksella saatu hyöty oli satoja euroja. Rahat menivät tekijän tilille.

Tekijä sai tuomion petosesta, kun summa suuri.

Petoksella saadut rahat rikoksen tekijä käyttää elämäänsä. Selityksiä riittää ja niitä on niin monta, kun on rikoksen tekijääkin.

Esimerkkinä voisi olla lapsen sairaus, makeaan tai jännitys elämään. Rahoitetaan petoksilla myös omaa päihteiden käyttöä.

Käräjäoikeus tuomitsi tekijälle 30 päiväsakkoa ja maksamaan petoksella saadut rahat takaisin korkoineen päivineen.

Prosessin kulku

Ensin sinun täytyy tehdä rikosilmoitus ja sitten voidaan alkaa tutkimaan epäityä rikosta, rikoksen tekijä ehtii tekeen useita rikoksia ennen, kun hänet saadaan tuomittua. Rikosta tai epäityä rikosta tutkitaan ensin noin 3 – 4 kuukautta, sitten se on syyttäjän pöydällä vielä toisen 3 – 4 kuukautta ennen, kun käräjäoikeus antaa tuomion.

Käräjäoikeuden ratkaisuihin voi hakea muutosta hovioikeudelta. Hovioikeuden tuomioon voidaan pyytää valituslupa korkeimmalata oikeudelta.

Lainvoimaisen käräjäoikeiuden tuomio saadaan siten, että kummallakin asianosaisella on mahdollisuus hakea muutosta ratkaisuun yksi kuukausi, mutta ilmoitettava 14 päivän kuluessa, jos haluaa sen tehdä. Vaikka on ilmoittanut hakevansa käräjäoikeuden ratkaisuun muutosta, ei sitä aina kuitenkaan toimiteta määräaikaan mennessä ja tällöin käräjäoikeuden tuomio jää voimaan. Tässä ollaan tarkkoja, joten jos ratkaisuun muutoksen hakeminen myöhästyy, ei sitä käsitellä.

Korkein oikeus on ylinoikeusaste ja alinoikeusaste on käräjäoikeus. Hovioikeus kuuluu ylempiin oikeusasteisiin ja suomessa on 3 portainen järjestelmä. Korkeimman oikeuden päätökset ovat joskus ennakkotapauksia, eli korkeimman oikeuden ratkaisut antavat suuntaa ja ohjausta muille oikeusasteille.

Kun olet saanut lainvoimaisen tuomion, voit laittaa korvaukset ulosottoon.

Ja kun uusit ulosottohakemuksen säännöllisin väliajoin, ei korvausvelvollinen pääse ulosotosta ennen, kun on suorittanut korvauksen. Tämä vaatii hiukan korvaukseen oikeutetulta, mutta se on pieni vaiva ja velvollisuus huolehtia, että tälläinen asia ei unohdu.

Korvaukseen oikeutetun, ei tarvitse tietää korvausvelvollisen osoitetta, ainoastaan laittaa alkuperäinen tuomio ulosotto viranomaiselle ja omat tiedot jonne korvaussumma voidaan tilittää.