Aihearkisto: Mariskooli

Omia kuulumisia ja ajatuksia sekä tämän kesän matkailukohde ehdotus

Pitkästä aikaa ajattelin päivittää tätä blogia.

Miksi nyt? Ajattelee moni. Nyt tuntuu siltä, että voisin kertoa ajatuksiani ja tuntemuksiani.

Korona on saanut monet ihmiset viettämään aikaa paljon itsekseen samoin minunkin, joten olen enemmän kotona kuin koskaan aikaisemmin.  Vaikka olen ollut pois työelämästä jo yli 10 -vuotta.

Tänä vuonna tosin minulla on ollut hiukan järjestelemistä ja asioiden hoitoa todella paljon. Joten siinä mielessä on ollut mielekästä tekemistä. Mutta nämä asiat on pystynyt toteuttamaan kotoa käsin.

Nyt sitten se mistä haluan hiukan avautua. Tämä kuulostaa typerältä, mutta ei minä en vaan ymmärrä tätä ilmiötä.

Kun olen oikaisut jonkun mariskoolin värin oikeaksi ja tämä tieto ei mielytä kyseistä henkilöä alkaa minulla facebookissa laulaa Mesinger. Siis ihan tosi minulle laitetaan yksityisviestiä, kun olen oikaisut selkeästi virheellisen tiedon.

Jotenkin tuntuu turhauttavalta saada viestiä yksityisesti, kun kuitenkin olet laittanut värin nätisti. Et provosoiden.

Mutta karpalo värinä Iittalan lasissa ei ole neodyymi. Neodyymi nimitystä käytetään lasista, joka vaihtaa selkeästi väriä toiseen. Ja näitä värejä on vain kolme. Värit ovat seuraavat:

Ametisti
Lila
Ruusuoli

Joissain väreissä toki sävy vaihtelee siten, että näkyy esimerkiksi lilaa, purppuraa tai keltaisuutta (punainen). Mutta tämä johtuu siitä, kun valo taittaa lasiin. Se ei tee lasista neodyymilasia.

Joten viime viikonloppuna minulla meni lopullisesti kuppi nurin. Poistuin näistä ryhmistä ja siivosin Mesingerini täysin. Tein päätöksen, jos minua lähestytään selkeästi vain sellaisen tiedon saamisessa, jonka löytää helposti Googlella. Jätän vastaamatta, tämä ei ole enää kivaa. Sillä olen harrastanut tätä suomalaista lasia vuodesta 2013 ja monenlaisia asioita on tapahtunut. Osassa näistä voitaisiin kuvailla sanoilla suoranainen kiusaaminen.

Minä en pidä siitä lainkaan, sen verran kovaa on yksityiselämässäni saanut kokea henkistä väkivaltaa ja kiusaaminen on sitä pahimmiillaan. Ne arvet eivät näy päälle. Ja mikä on kiusaamista, sen voi jokainen määrittää eritavalla. Minä määritän sen ehkä hiukan eri tavalla, kuin joku muu, mutta minulle se on sitä, että toisen vitsit loukkaavat tai löydät itsestäsi kirjoituksia, jossa arvostellaan sinun harrastusta ja sen toteuttaamista. Jos sinulla ei ole siihen mahdollisuutta tai et ymmärrä sitä, niin kunnioita silti toisen harrastusta. Kun kirjoitat jotain, voisit pysähtyä ja miettiä sitä, voisitko sanoa ne sanat hyvällä omalla tunnolla toislle kasvotusten? Jos et voi, voit silloin pitää mölyt omana tietona.

Sitten se suostus tälle kesälle

Tänä keäsänä Suomen lasimuseo on järjestänyt Riihimäellä kesänäyttelyn Heikki Orvolan tuotannosta.

Kyseinen näyttely on sellainen, että jos on vähänkään kiinnostunut Heikki Orvolan tuotannosta. Niin suositelen. Se on läpileikkaus Orvolan pitkästä taiteilija urasta. Siellä on siis käytötkeramiikkaa, kuin lasitaideteoksia sekä myös muuta taidetta Orvolalta.

Suomen lasimusoessa on myös Timo Sarpanevan tekstiilitaidetta esillä. Tämä on vähemmen tunnettu taidemuoto Sarpanevalta.

Pysyvästi siellä on esillä käyttölasia ja esimerkiksi Alvar Aallon maljakoita. Löytyy Iittalan tuotannosta ihan hyvä esittely.

Olen käynnyt siellä itse muutaman vuonna ja olen menossa taas uudelleen tänä vuonna kuvaamaan.

Heikki Orvolan näyttely

Kommenttointi on estetty

Kommenttointi on estetty, koska botit laittavat kaikkia Vigra ja muita mainoksia.

Lisäksi sivustolla on hälytyskset päällä, joten tiedän veli Venäjän hakkerointiyritykset.

Blogia en ole lopettanut, mutta minulla ei ole ehtinyt kirjoittamaan tähän.

Rakasta harrastustani en ole lopettanut

– Blogin ylläpitäjä –

Tekijänoikeuslain-
säädäntö on selkeä


Kun aloitin blogin tiedostin, että kuvat ovat helppoa ”saalista” ja heti silloin päätin, että kuvat © merkitään.

Olen poistanut kommentoinnin, kun kommennteihin alkoi tulla paljon erilaisia ”viagra” myyntiä, mitä ihmeelllisimmästä maista.

Kruununjalokivet.com blogilla on instagram -tili, mutta siellä ei ole kaikki kuvat © -merkattuja ja en ota mitään vastuuta mahdollisista petoksista.

Kuvat lähtevät selvästi huijaussivustoille tai niitä käytetään muuten ilman lupaa.

Kun huomautan tästä, tulee itkunauru hymiöitä ja kaikkenlaisia vihahymiötä. Blogissani ei kuulemma ole tätä kieltotekstiä. Kyllä se kieltoteksti löytyy oikeasta sivupalkista ja kun skrollaa sivun loppuun, löytyy sieltäkin tekstit.

Ihmiset eivät ymmärrä, että vaikka kuvat ottaa googlen kuvahaulla, että ei heille synny kuviin tekijänoikeuksia.

Suurin osa valokuvista on suojattu Tekijänoikeuslain 49 a § pykälän mukaan. Suojaa nauttivat niin valokuvataiteilijan, ammattivalokuvaajan, amatöörin kuin tavallisen näppäilijän ottamat valokuvat.

Tekijänoikeuslain 49 a §

49 a § (24.3.1995/446)
Valokuvaaja (22.5.2015/607)

Valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta, muuttamattomana tai muutettuna:

1) valmistamalla siitä kappaleita;

2) saattamalla se yleisön saataviin.
(14.10.2005/821)

Oikeus valokuvaan on voimassa, kunnes 50 vuotta on kulunut sen vuoden päättymisestä, jona kuva valmistettiin.

Tässä pykälässä tarkoitettuihin valokuviin sovelletaan, mitä 2 §:n 2–4 momentissa, 3 §:n 1 ja 2 momentissa, 7–9, 11 ja 11 a §:ssä, 12 §:n 1 ja 2 momentissa, 13 ja 13 a §:ssä, 14 §:n 1, 3 ja 4 momentissa, 15, 16 ja 16 a–16 e §:ssä, 17 §:n 1 momentissa, 17 a §:ssä, 17 b §:n 1–5 momentissa, 17 c, 17 d ja 18 §:ssä, 19 §:n 1, 2 ja 5 momentissa, 20, 22 ja 25 §:ssä, 25 a §:n 1 ja 2 momentissa sekä 25 b, 25 d, 25 f–25 i, 25 l, 26, 26 a, 26 b, 27–29, 39, 40, 40 c, 41 ja 42 §:ssä säädetään. Jos valokuva on tekijänoikeuden kohteena, voidaan vedota tekijänoikeuteen. (9.11.2018/849)

Tekijänoikeuslaki

Valkoinen – Pellava aalto maljakko 160 mm


Iittala on tänä vuonna tuonnut joulusesonkiin kaksivärisen Aalto maljakon.

Tämä uutuus on Valkoinen-Pellava 160 mm. Tästä löytyy tummempi ja vaaleampi versio. Kuvissa on vaaleampi versio.

Tämä maljakko on myynnissä Iittalan verkkokaupassa ja Prismoissa. Maljakko löytyy Prisman joulukuvastosta.

Iittalan verkkokaupassa tämä on 159 euroaa. Prismoissa hiukan halvempi.

Tämä voi sekoittua helposti valkoinen-Hiekka duon maljakkoon, joka on ollut tuotannossa noin 2010 luvun aikoihin.

Maljakko sivusta Maljakko sisältä

Lisäski joulusesonkiin on tullut Sammaleen vihreä mariskooli, joka oli tuotannossa 2011 – 2012 välisenä aikana.

Sammaleenvihreä mariskooli

Joulukuusen koristeeksi on tullut lasipallot ja Oiva Toikan Omenat.

Aikaisemmin on ollut Ateenan Aamusta tehtyt versiot, sekä minimukina Teema mukit valkoisena ja punaisena. Löytyy myös minimukina Iittalan Taika mukeista.

Olkaa tarkkoja, kun ostatte verkosta


Olen kevään aikana saanut tietää, että tämän blogin kuvia on ulkomailla sijaitsevalla verkkokauppa sivustolla.

Kyseiselle sivustolle pääsee kuvahaun kautta ja varsinainen sivusto myy kenkiä.

Olen tehnyt tästä sivustosta tutkintapyynnön suomen poliisille, mutta koska kuvien immateriaalisten oikeuksien loukkauksesta suomessa voi saada vain sakkoja. ei suomen poliisilla ole mahdollisuutta tutkia tätä rikosta. Etenkin, kun tekijä on ulkomailla. Sen tiedän, että en ollut ainoa, joka teki tästä sivustosta tutkintapyynnön.

Nyt tuleekin olennainen asia, googleta kuvat huolella, kun olet ostamassa jotakin tuotetta. Toinen asia tässä tapauksessa on, että miten kenkä myyvä verkkokauppa myisi yht’äkkiä Iittalan tuotteita ja vielä niitä harvinaisempia juttuja. Kuvana vielä jonkun yksityishenkilön blogista otettuna.

Aina verkkokaupoista ostettaessa kannattaa katsoa tarkkaan, minkälaiset sivut heillä on. Näyttääkö, että tietoturva on kunnossa. Koskaan ei pitäisi laittaa luottokorttia tai omia pankkitunnuksia ihan minne tahanassa. Jos oman luottokortin laittaa nettiin, kannattaa pitää verkkomaksaminen luottokortilla mahdollisimma pienenä ja ehdottomasti seurata sitä omaa pankkitiliä. Jos tulee jotain outoja velotuksia, kannattaa ottaa yhteys pankkiin ja kuolettaa kortti. Lisäksi pankki vaatii usein tekemään rikosilmoituksen kyseisestä tapahtumasta.

Keskustelin tästä tänään, suomen poliisin kanssa. Nimeä en nyt muista, se ei ole olennainen.

Koska, en ole halukas istumaan jonkun verkkokaupan kanssa suomessa käräjäoikeudessa, en syytä kyseistä firmaa mistään. Totean vaan, että kenkiä myyvällä firmalla ei välttämättä ole mitään tekemistä suomalaisen lasiteollisuuden tai Iittalan brändin kanssa.

Tuskin heillä on myynnissä Iittalan vaaleanpunaista Tris tuikkua tai 120 mm mariskoolia värinä ruusuoliivi. Näitä, kun ei ole Iittalan oman ilmoituksen mukaan tehty kuin muutaama kappale.

Olin yhteydessä kyseisen verkkokaupan asiakaspalveluun sähköpostilla. Koskaan en saanut mitään vastausta.

Kyseinen verkkokauppa käytti myös astiaparatiisin, laatutavaran ja astiataivaan kuvia myynti-ilmoituksessa. Ja olisit voinut maksaa ostoksesi. Eli ihan loppuun asti olisit pystynyt menemään. Ja aivan varmasti rahat olisit menettänyt.

Lisäys 18.2.2021

Sama meno jatkuu. Eli nyt on kaksiväriset aalto maljakot kohteena. Sivusto on ru maatunnuksena, eli jäljet johtavat venäjälle.

Tämä on todellakin kansaninvälistä rikollisuutta ja koska suomen poliisi ei pysty tutkimaan tälläisiä. En näe syytä tehdä kolmatta rikosilmoitusta.

Uutuudet matta mariskoolit


Iittala on elokuussa 2019 ja vuoden 2020 alussa tehnyt uusia matta mariskooleja.

Matta harmaa (frosted grey) on ollut Iittalan verkkosivuilla ja prismoissa ainakin myynnissä.

Matta vaalea vaaleanpunainen (frosted pale pink) on tullut tämän hetkisen tiedon mukaan vain sokokselle.

Nämä on matta kirkkaan, lisäksi ainoat viralliset värit ja näissä lukee nykyään mariskooli jalan pohjassa.

Matta harmaa Matta vaalea vaaleanpunainen
Matta harmaa Matta vaalea vaaleanpunainen

Tunnnistatko aidon 1970 -luvun mariskoolin?


Nyt olen nähnyt monta ilmoitusta, jossa myydään feikkiä mariskoolia.

Usein ilmoitus on seuraavanlainen:

”Myydään 1970 – luvun harvinainen mariskooli.”

Kuvasssa on todellisuudessa feikki mariskooli tai muunlainen jalallinen lasikulho.

Kun kommenttoi ilmoitusta, että ei ole aito. Saat vastauksen, että on tämä aito. Ollut isoäidillä jo lapsuudessa.

Sitä en kiistä, etteikö se voi olla ollut isoäidillä ja ihan aidosti vanha sellainen jalallinen lasikulho.

Mariskooli on vain siitä hauska tuote, että se on Iittalan tuotenimisuojattu tuote ja siittä saa käyttää vain Iittalan valmistamasta tuotteesta, joka on tehty Marimekolle.

Viimeksi perjantaina näin tälläisen ilmoituksen huuto.net nimisessä palvelussa. Tässä ilmoituksessa oli Puolalaista lasia oleva Olympia maljan näköinen kulho kuvassa.

Mariskoolin malli on hiukan vaihdellut eri vuosina, mutta muotokieli on silti pysynyt suunnilleen samana.

Tässä on kuvat aidosta mariskoolista 1970 -luvulla ja nykyisen malliset mariskoolit.

Aito 1970-luvun mariskooli Nuutajärven mariskooli Nykyinen pieni ja iso mariskooli

Alkaa meneen usko huutokauppoihin


Taas sai hieraista silmää.

Helanderin huutokauppa on aika usein esiintynyt asiantuntijana erilaisille lehdistöille suomalaisesta lasissa.

Lisäksi tiedän, että osa seuraa myös erilaisia ryhmä, jotka liittyvät mariskooleihin ja aalto maljakoihin facebookin puolella.

Silti heidän uusimmassa nettihuutokaupassa on kohteessa on Iittalan ja Nuutajärven tuotteita, josta yksi ei ole ikinä nähnytkään Iittalaa tai Nuutajärveä. Nimittäin feikki mariskooli ja vielä niin selkeä, että todella paljon sattuu silmään.

Ymmärrän virheet.

Olen alle 6 kk sisällä nähnyt useampia huutokauppakamareita, joilla on ollut huudettavana kohteena feikki mariskooli. Olen tullut siihen tulokseen, että tämä ei voi olla enää vahinko. Tulee mieleen, että onko huutokauppakamarit vahingossa ottaneet feikin myyntiin ja haluavat laittaa vahingon kiertämään.

Toinen kysymys, missä menee raja ja mikä on huutokauppakamarin vastuu?

Tässä taanoin sattui niin, että yksi henkilö oli laittanut helsinginsanomien jutusta kuvakaappuksen ja silloin yksi henkilö joka on läheisesti tekemissä huutokauppapaikkoihin huomautti tekijänoikeuksista. Tämä tapahtui facebookin puolella.

Myönnän siinä kyllä rikottiin tätä oikeutta, mutta koskahan nämä huutokauppan pitäjät ymmärtävät, että he rikkovat myös tekijänoikeuslakia.

Ymmärtääkseni Iittala omistaa tuotenimisuojan Mariskoolille ja feikkiä ei saisi myydä tällä nimellä.

Kuvassa vaaleeanpunainen ”mariskooli” on ihan jonkun muun tekemä, kuin Iittalan tai Nuutajärven

Katsoin iltapäivällä tätä kohdetta ja huomasin, että kyseinen feikki on otettu pois huutokaupasta.

Tiedän, että huutokappakamarille laitettiin viestiä, että tässä kohteessa on feikki mariskooli. Joten siittä täytyy antaa heille pisteet, että poistivat kyseisen tuotteen huutokauppakohteesta, koska ei ollut aito Iittalan tai Nuutajärven tuote.

Tämä ei muuttanut kyllä käsitystäni huutokauppakamarien luotettavuutteen, edelleen olen sitä mieltä, että ei kannata sokeasti luottaa näihin huutokauppakamarien asiantuntemukseen.

Tämä on todella niin nähty.

Lyhyt yhteenveto vuodelle 2018


Nyt on hyvä tehdä pieni yhteenveto vuodesta 2018.

Vuosi jää mieleen tapahtumarikkaana, niin mukavana, kuin vähemmän mukavana.

Mukavana asiana voisi mainita seuraavia asioita:

Ametisti Aalto maljakko
Granaatinpunainen iso kivi kynttilälyhty
Ruusuvesi mariskooli
Vaaleanpunainen Tris tuikku

Omassa elämässä

Muutto uuteen kotiin
Hyvien ystävien auttaminen

Oman elämän komiikka

Nuorten suusta kuultu elämän totuuksia
Tyhjää saa pyytämättäkin (yrität saada asiat hoidettua ja saat vaan painokelvotonta tekstiä)

Aalto maljakoiden erikoiserät tänänvuonna (jotka olen huomannut)

Ametisti (myynnnissä muutamissa kaupoissa)
Kupari (on ollut aikaisemmin tuotannossa)
Lohenpunainen (on ollut aikaisemmin tuotannossa, myynnissä prismoissa)

Mariskoolien erikoiserä värit (jotka olen huomannut)

Ruusuvesi (nähnyt myynnissä vain prismoissa)
Tuummanharmaa

Lisäksi prismoissa on ollut myynnissä Smaragdin ja Vedenvihreän väriset mariskoolit ilman laatikkoa.

Nämä värit ovat olleet myös aikaisemmin tuotannossa (saattaa olla vieläkin virallisesti tuotannossa).

Hiukan koomisia asoita myös tuli tänä vuonna tehtyä näin keräilyn merkeissä. Sitä on lähdetty todella nopealla päätöksellä kauppaan ostamaan jotain Iittalan tuotetta. Koskaan aikaisemmin en ole juossut jonkun keräilyyn liittyvän tavaran vuoksi.

Yksi todella huolestuttava ilmiö on saanut koomisia piirteitä.

Olen nyt tänävuonna saanut lukea lehdistä virheellistä tietoa, niin Aalto maljakoista, kuin mariskooleista. Huutokaupat myyvät feikkejä mariskooleja aitona. Antaa hyvän kuvan huutokauppojen pitäjien epäammattimaisuudesta, jotkut tiedot olisi ollut helppo tarkistaa.

Lisäksi on muutaman kerran etsinyt keräilyesinettä, kun muistaa, että omistaa sellaisen, mutta ei löydä sitä.

Yrityksen nettihuutokauppa ja feikin mariskoolin myynti


Taas sai hieraista silmää, nettissä yrityksen pyörittämä huutokauppaa oli laittanut huutokauppaan feikin pienen mariskoolin.

Tosin heidän myyntinimi oli marikooli, eli kirjoitusvirhekin vielä vahingossa tai tarkoituksella.

Kuvassa oli aito iso 155 mm mariskooli ja feikki 120 mm mariskooli.

Laiton heille viestiä, että jos tuossa pienessä ei lue marimekko jalan pohjassa, niin kyseessä on feikki mariskooli. Koskaan en saanut sähköpostiini vastausta.

Tämä väri on erittäin kuuluisa pienissä, jota myydään aitona usein. Todellisuudessa tämä väri on usein feikki, koska tätä väriä ei ole tehty edes virallisesti. Jos tämä olisi aito, olisi väri myös väliväri.

Vasemmalla feikki pieni mariskooli ja oikealla aito iso mariskooli

Olen nähnyt tämän värin arpajaisvoittona, siis feikin mariskoolin sai arpajaisvoittona.

En enää ihmettele, kun ihmiset myyvät feikkiä pientä mariskoolia aitona, jos sitä myy netissä huutokauppa yritykset ja lehdissä on juttua mariskooleista, niin kuvituskuvat on feikistä mariskoolista.